Hiljaisuus

Kulje ohi, heidät on haudattu…
Pilvi liukuu auringonkehrän yli.

Nälkä on korkea rakennus
joka siirtyy yöllä.

makuuhuoneessa avautuu hissikuilu
tummana sauvana kohti sisuksia.

Kukkia ojassa. Fanfaari ja hiljaisuus.
Kulje ohi, heidät on haudattu…

Pöytähopea pysyy hengissä suurina parvina
hyvin syvällä siellä, missä Atlantti on musta.

                                                     Tomas Tranströmer

Tulkinta-hahmotelmia

Nuoren parin suhde on päättynyt, kummankin olemus on muuttunut suhteen myötä (tai ehkä suhteen luonne on muuttunut?). Pahempaan päin? ­­- Kuolleet voivat olla luotaantyöntäviä, vastenmielisiä, pelottavia; onhan kuollut elävän vastakohta. Vai ovatko osapuolet nyt päässeet rauhaan (toisistaan)? Ehkä suhteen osapuolet eivät ole kuolleet, vaikka/mutta suhde on. Sitä voi toki surra kuin vainajaa, ja se on saattanut tuntua niin suurelta osalta omaa identiteettiä, että tuntuu kuin palanen itsestä olisi mennyt mukana. Jos ajatellaan suhteen olevan haudattu, on hyvä huomata monikkomuoto: haudattuna ovat suhteen kummankin osapuolen omat käsitykset ja kokemukset suhteesta.

Kohta kuitenkin mielenmaisema ja elämä näyttävät entistä kauniimmalta, kun auringonkehrä tulee taas näkyviin kaikessa komeudessaan.

Nälkä= perustarve, tyydyttäminen elämän välttämättömyys
Rakennus= paikallaan pysyvä, tyypillinen, näkyvä maamerkki

Yöllä tarpeet nousevat pintaan, kohoavat korkeiksi kuin rakennus, lähtevät liikkeelle (vaikkei niiden sopisi), uudet halut muuttuvat pakottaviksi, niiden tyydyttäminen elämän edellytykseksi.

Makuuhuone on paikka, jossa voi potentiaalisesti tapahtua sisintä järisyttäviä asioita. Sellaisten kokemusten ennakoiminen/odottaminen voi tuntua kuin seisoisi avoimen hissikuilun edessä. Avoin hissikuilu on vaarallinen ja kutsuva, hissikoria kaipaava. Sisuksia kohti tunkeutuva sauva herättää mielikuvan jostain vieraasta, uhkaavasta, omat rajat ylittävästä asiasta. Mutta sen yhdistyminen hissikuilun tyhjyyteen hämmentää: miksi pelätä olemattomuutta? Ehkä kyseessä oleva ihmissuhde on olematon, yhdenyönjuttu, joku muu vastaava tai pelkkää kuvitelmaa.

Fanfaari= esitetään yleensä juuri ennen tapahtuman tai keskeisen ohjelmanumeron alkamista, merkittävän henkilön saapumista tai muistomerkin paljastamista.

Sovinnon kukat on heitetty menemään. Ojaan on jäänyt surullinen todistekappale siitä, ettei suhdetta voi enää pelastaa. Juhlinnan, teeskentelyn ja esiintymisen jälkeen (tai ohella – ja-sana) on hiljaisuus, vaikka fanfaaria pitäisi seurata, joku merkittävä tapahtuma tai merkittävän henkilön esiin astuminen. Suhteen osapuolet eivät jaksa enää kommunikoida keskenään, vaikka tästä kaiken merkityksellisen pitäisi vasta alkaa.

Jätä (suhteensa) surijat rauhaan. Kaikki tarvitsevat oman aikansa luopumiseen ja uuden aloittamiseen. Nyt kaivataan vielä haudan hiljaisuutta (ennen ylösnousemusta).

Pöytähopeat muistuttavat ylellisestä, porvarillisesta elämästä. Ne ovat menestyksen merkki, ulkopuolisille tarkoitettu oman hyvinvoinnin todiste. Kaiken teeskentelyn ja esiintymisen tarpeen (parvina= sirpaleinen iso kokonaisuus) voi upottaa merten syvyyksiin. Siellä se kyllä säilyy sokeiden kalojen seurana, eikä enää häikäise kenenkään silmiä.